ΠΡΙΝ_ΜΕΤΑ

Σύνθετη αποκατάσταση με εμφυτεύματα

  

 

Όταν υπάρχει έλλειψη δοντιών μέχρι το τέλος της οδοντοστοιχίας προς τα πίσω , (δεν υπάρχει τελικό δόντι στήριξης) , τότε δεν υπάρχει τρόπος στήριξης ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης , εκτός της λύσης των εμφυτευμάτων.

 

Στο περιστατικό αυτό συμβαίνει κάτι τέτοιο στην άνω γνάθο αριστερά. Η έλλειψη των δοντιών θα αντιμετωπιζόνταν είτε με κινητή αποκατάσταση (μερική οδοντοστοιχία) είτε με ακίνητη επιεμφυτευματική γέφυρα. Αποφασίστηκε η δεύτερη λύση και έτσι η περίπτωση αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση 3 εμφυτευμάτων.

Τα εμφυτεύματα , μετά την πάροδο 3 μηνών περίπου οστοενσωματώθηκαν και έτσι μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή ακίνητης επιεμφυτευματικής γέφυρας στην αριστερή άνω γνάθο.

 

Επίσης βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο κενό ανάμεσα στους κεντρικούς τομείς της άνω γνάθου. Το κενό αυτό αποφασίστηκε να κλειστεί με σύνθετη ρητίνη. Το κενό δεν κλείστηκε ολοσχερώς γιατί αυτό θα είχε σαν συνέπεια τα δόντια να γίνουν πάρα πολύ μεγάλα με αποτέλεσμα να μην είναι αισθητικά. Ακολουθήσαμε μια μέση οδό κλείνοντας το κενό , σε αποδεκτά επίπεδα (ο ασθενής , πάντα θυμόταν ένα μικρό κενό ανάμεσα στα δόντια του).

Αντίστοιχα στην κάτω γνάθο υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο κενό ανάμεσα στους κεντρικούς τομείς. Δεν λείπει δόντι. Δείχνει σαν να υπάρχει έλλειψη δοντιού , αλλά στην πραγματικότητα το κενό οφείλεται στην αραιοδοντία , όπως ακριβώς και στην άνω γνάθο. Στην κάτω γνάθο , επειδή συνυπήρχε και έντονη κινητικότητα των δοντιών λόγω περιοδοντικής νόσου , αποφασίστηκε μετά την περιοδοντική θεραπεία , η τοποθέτηση γέφυρας πορσελάνης για στηρικτικούς , αλλά και για αισθητικούς λόγους.

 

 

Πριν

 

Μετά

Όπως πάντα , στο σχέδιο θεραπείας περιλήφθηκε σχολαστικός καθαρισμός του στόματος , δόθηκαν οδηγίες στοματικής υγιεινής και ο ασθενής μπήκε σε πρόγραμμα καθαρισμού , και επανελέγχων της κατάστασης του στόματος και των εργασιών του , ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο).

Για αναλυτική παρουσίαση του περιστατικού σε μορφή video , πατήστε εδώ.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης