Τι είναι η ουλίτιδα;
Τι είναι η ουλίτιδα;
Ο οδοντίατρος δεν είναι (παρά το όνομα του) ο γιατρός των δοντιών! Είναι ο γιατρός του στόματος. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε με απλά λόγια τι είναι η ουλίτιδα, πως μπορούμε να υποψιαστούμε ότι πιθανόν πάσχουμε από αυτήν και τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά για να την αποφύγουμε.
Τα δόντια αποτελούνται από το ορατό τους μέρος που ονομάζεται μύλη και από τη ρίζα τους που βρίσκεται μέσα στο οστό των γνάθων και τα στηρίζει. Το οστά των γνάθων καλύπτονται από τα ούλα.
Ουλίτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονή αυτή με τη σειρά της προκαλείται από την μόλυνση των ούλων από παθογόνα μικρόβια του στόματος.
Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε μόνοι μας αν έχουμε κάποια βλάβη στα ούλα?
Τα ούλα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε για να μπορούμε εύκολα να εκτιμούμε την κατάσταση της υγείας τους.
Τα υγιή ούλα :
- Έχουν ροζ χρώμα
- Δεν ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή τη μάσηση
- Οι μεσοδόντιες θηλές είναι μυτερές και όχι αποστρογγυλευμένες
- Η επιφάνεια τους έχει αδρή , στικτή όψη (σαν του πορτοκαλιού)
- Τα ούλα δεν πονάνε κατά την πίεση η το βούρτσισμα
- Δεν υπάρχει κακοσμία στο στόμα
Αντίθετα στην ουλίτιδα τα ούλα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :
- Έχουν κόκκινο χρώμα
- Ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή την μάσηση
- Είναι πρησμένα και οι μεσοδόντιες θηλές είναι στρογγυλές
- Η επιφάνεια τους είναι λεία και οιδηματώδης
- Τα ούλα είναι ευαίσθητα ή πονάνε κατά την πίεση η το βούρτσισμα
- Υπάρχει κακοσμία στο στόμα
Εάν έχουμε τα ανωτέρω στο νου μας μπορούμε σχετικά εύκολα στο σπίτι να υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ούλα και έτσι έγκαιρα να αναζητήσουμε την κατάλληλη θεραπεία για αυτά.
Την ουλίτιδα την προκαλεί η παρουσία τρυγίας και πλάκας στα δόντια και στα ούλα. Η οδοντική πλάκα είναι μια μαλακή εναπόθεση ενός βιοϋμενίου πάνω στα δόντια και στα ούλα γεμάτη μικρόβια. Η οδοντική πλάκα σχηματίζεται κάθε μέρα στο στόμα μας. Έχει αποδειχτεί ότι εάν δεν βουρτσίσουμε τα δόντια για ένα διάστημα 5-7 ημερών τότε η οδοντική πλάκα θα πάρει τέτοια διάσταση που τα πρώτα συμπτώματα της ουλίτιδας θα εμφανιστούν. Ο σκοπός μας είναι ακριβώς το να απομακρύνουμε καθημερινά την οδοντική πλάκα από τα δόντια. Αυτό το καταφέρνουμε πολύ εύκολα με τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή.
Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την τρυγία (πέτρα) των δοντιών. Η τρυγία δεν απομακρύνεται στο σπίτι με το βούρτσισμα αλλά μόνο στο ιατρείο.
Επιβαρυντικοί παράγοντες της ουλίτιδας
Ενώ όπως είπαμε η κύρια αιτία πρόκλησης ουλίτιδας είναι η παρουσία πλάκας και τρυγίας στα δόντια , υπάρχουν και άλλες παράμετροι που ναι μεν δεν προκαλούν από μόνοι τους στη νόσο αλλά από την άλλη λειτουργούν καταλυτικά για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση της. Οι κυριώτεροι επιβαρυντικοί παράγοντες της ουλίτιδας είναι =
- Ο ζαχαρώδης διαβήτης (ιδιαίτερα ο αρρύθμιστος)
- Η στοματική αναπνοή και η ξηροστομία
- Η παρουσία στο στόμα χαλασμένων δοντιών , ριζών ή κακότεχνων προσθετικών εργασιών που συσσωρεύουν τροφές και καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση τους
- Εγκυμοσύνη (προκαλεί την λεγόμενη ουλίτιδα εξ’ εγκυμοσύνης , περισσότερα εδώ).
- Η πτώση της άμυνας του οργανισμού (είτε λόγω στρες , είτε λόγω ίωσης ή άλλης ασθένειας)
- Η κακή διατροφή
- Η τακτική καθημερινή λήψη φαρμάκων
- Η κληρονομικότητα
Θεραπεία της ουλίτιδας
Το πρώτο βήμα είναι το ιατρικό ιστορικό που θα μας αποκαλύψει εάν συντρέχουν διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες , (οι οποίοι θα πρέπει να εξαλειφθούν).
Στη συνέχεια η σχολαστική στοματική εξέταση αλλά και ο δείκτης αιμορραγίας των ούλων (το πόσο εύκολα και πόσο έντονα ματώνουν τα ούλα μετά από κάποιο άγγιγμα τους) θα μας αποκαλύψουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ούλα , αλλά και τα δόντια.
Γενικά η ουλίτιδα είναι μια αντιστρεπτή νόσος. Δηλαδή αυτή σημαίνει πώς με σχετικά εύκολους χειρισμούς μπορούμε να πετύχουμε την ίαση της.
Συνήθως αρκεί , μετά την αφαίρεση των επιβαρυντικών παραγόντων , ένας σχολαστικός καθαρισμός στο ιατρείο για να απομακρυνθεί ολοκληρωτικά η πλάκα και η τρυγία και βέβαια να τηρείται τακτική και σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι. Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν είτε θεραπευτικά είτε προληπτικά. Τέλος να αναφέρουμε ότι η χρήση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής (όπως τα αντιβιοτικά) δεν είναι υποχρεωτική σε κάθε ουλίτιδα αλλά κρίνεται κατά περίπτωση (περισσότερα εδώ).
Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ σε 2-3 σημαντικά σημεία =
1. Η οδοντική πλάκα δεν σχηματίζεται μόνο στα δόντια , αλλά και στα ούλα (με τη μορφή μιας λευκής εναπόθεσης πάνω τους που εύκολα αποκολλάται). Γι’ αυτό και τονίζουμε η οδοντόβουρτσα να έρχεται σε επαφή και να βουρτσίζει όχι μόνο τα δόντια αλλά και τα ούλα. Με απαλές κυκλικές κινήσεις. Η μισή της επιφάνεια να βρίσκεται στα δόντια και η μισή στα ούλα.
2. Πολλοί ασθενείς μου αναφέρουν = δεν βουρτσίζω αυτό το σημείο γιατί εκεί ματώνει. Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Βουρτσίζουμε περισσότερο τα σημεία που ματώνουν. Εάν το σημείο δεν θεραπευτεί μόνο του μετά από μερικές μέρες τότε ήρθε η στιγμή να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο.
3. Η τρυγία (ή αλλιώς πέτρα) σχηματίζεται μόνο πάνω στα δόντια και όχι στα ούλα. Η τρυγία παράγεται σε κάθε άνθρωπο με διαφορετικά ρυθμό. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Δυστυχώς η τρυγία δεν μπορεί να απομακρυνθεί στο σπίτι επειδή είναι πολύ σκληρή και προσκολλημένη πολύ δυνατά στα δόντια. Ταυτόχρονα , είναι το ιδανικό καταφύγιο για τα μικρόβια και για αυτό πρέπει να απομακρύνεται στο ιατρείο , ανά τακτά χρονικά διαστήματα που ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση (περισσότερα εδώ).
Πρόληψη της ουλίτιδας
Η πρόληψη όσον αφορά την ουλίτιδα του στόματος είναι ανεκτίμητη. Σε σημείο που αν όλοι οι ασθενείς τηρούν μια σωστή στοματική υγιεινή στο σπίτι (περισσότερα εδώ), σωστή διατροφή , και ταυτόχρονα τηρούν ένα σχολαστικό πρόγραμμα επανελέγχων και καθαρισμών στο ιατρείο , τότε ο επιπολασμός της ουλίτιδας στον πληθυσμό θα ήταν πολύ μικρότερος.
Δεν ξεχνάμε ότι γερά ούλα σημαίνει γερά δόντια και όμορφο φρέσκο χαμόγελο.
Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ευχαριστώ
Ε. Λ. Καστρίτης