Σύνθετη στοματική αποκατάσταση με συνδυασμό κινητής και ακίνητης προσθετικής

Ο τομέας της προσθετικής στην οδοντιατρική αναφέρεται γενικά στην αποκατάσταση δοντιών που έχουν χαθεί για διάφορους λόγους. Χωρίζεται δε σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Στην κινητή και στην ακίνητη προσθετική.

Η ακίνητη προσθετική αναφέρεται σε κατασκευές που μπαίνουν σταθερά στο στόμα περίπου σαν τα φυσικά δόντια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι στεφάνες , οι γέφυρες κλπ.

Στην κινητή αντίθετα ανήκουν οι κατασκευές που δεν είναι σταθερές στο στόμα αλλά προσθαφαιρούνται. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ολικές και οι μερικές οδοντοστοιχίες κλπ.

Το ζητούμενο για τους περισσότερους ασθενείς είναι βέβαια (εκτός της λειτουργικότητας και της αισθητικής) , οι ακίνητες αποκαταστάσεις. Για ευνόητους λόγους.

Όμως είναι πολλές οι φορές που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και έτσι αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε είτε σε αμιγώς κινητές λύσεις (όπως οι ολικές οδοντοστοιχίες) , είτε σε συνδυασμό κινητών (μερική οδοντοστοιχία) και ακίνητων εργασιών (γέφυρα πορσελάνης) όπως στην περίπτωση που παρουσιάζουμε = 

 

Αρχική κατάσταση 

 

 

 

Λήψη αποτυπωμάτων και κατασκευή εκμαγείων. Στα εκμαγεία αυτά κατασκευάζουμε κέρινα ομοιώματα των εργασιών όπως τις οραματιζόμαστε. Παρατηρήστε την μείωση της κατακόρυφης διάστασης της σύγκλεισης στόματος και την επαναφορά της μέσω των κέρινων ομοιωμάτων.

 

 

Κατασκευάζουμε μεταβατικές εργασίες με βάση τα κέρινα ομοιώματα και τις μεταφέρουμε στο στόμα του ασθενή. Οι μεταβατικές θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την αισθητική , τη σύγκλειση , τη φώνηση και να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις που μπορεί να χρειασθούν πριν τις τελικές εργασίες. Θα παραμείνουν στο στόμα του ασθενή μέχρι την τοποθέτηση των τελικών αποκαταστάσεων.

 

 

 

Πάντα δοκιμάζουμε τις εργασίες στο στόμα. Είτε σε επίπεδο σκελετού , είτε σε επίπεδο πορσελάνης. Και στις γέφυρες και στην μερική οδοντοστοιχία. Σημειώνουμε κάθε αλλαγή που θα κάνουμε όπου απαιτείται.

 

 

Όταν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα προχωράμε στην τελική τοποθέτηση των τελειωμένων εργασιών στο στόμα του ασθενή.

 

 

Σύγκριση της εικόνας του στόματος πριν και μετά την αποκατάσταση.  

 

ΠΡΙΝ 

 

 

ΜΕΤΑ

 

 

 

 

Όπως αναφέρω κάθε φορά , έτσι και τώρα θέλω να τονίσω ότι μια εργασία δεν τελειώνει τη μέρα που τοποθετείται. Από την τοποθέτηση της και μετά , ο ασθενής θα μπει σε πρόγραμμα περιοδικών ελέγχων στο ιατρείο.Σε αυτούς τους ελέγχους εξετάζεται όλο το στόμα , τα δόντια και τα ούλα. Διενεργείται καθαρισμός της τρυγίας (πέτρας) τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Και βέβαια στο σπίτι κάθε ένας μας (και ακόμα περισσότερο όσοι φέρουν προσθετικές εργασίες) οφείλει τα τηρεί μια σωστή στοματική υγιεινή και σωστή διατροφή.

 

Για αναλυτική παρουσίαση του περιστατικού σε μορφή video , πατήστε εδώ.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης