Οδηγίες προς τους γονείς

imagesΘα ήθελα να συγκεντρώσω ορισμένες οδηγίες προς τους γονείς των παιδιών μέχρι την ηλικία της εφηβείας τουλάχιστον , για να τους βοηθήσω να γίνουν αυτό που αποκαλώ : 'οι οδοντίατροι στο σπίτι' .

 

Ο κανόνας των τριών , δηλαδή :

Σωστή υγιεινή

Σωστή διατροφή ,

Επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο , ισχύει στα παιδιά στο ακέραιο.

 

Τα παιδιά πρέπει από μικρά να συνηθίσουν να προσέχουν το στόμα τους. Αν και έχει αποδειχτεί από μελέτες , ότι η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας δεν υπερτερεί της απλής χειροκίνητης (στην περίπτωση που η τελευταία χρησιμοποιείται σωστά) , εν τούτοις εάν η αγορά της ηλεκτρικής μπορεί να τονώσει το ενδιαφέρον του παιδιού για το βούρτσισμα , τότε δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για τη χρήση της.

 

• Όπως όλοι μας , έτσι και τα παιδιά , ιδανικά πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα , η το ελάχιστο 2 φορές την ημέρα : κάθε πρωί μετά το πρωινό και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

milkdecay

 

• Πολλοί γονείς συνηθίζουν να κοιμίζουν το παιδί με το μπιμπερό. Δυστυχώς αυτή η πρακτική προκαλεί πολύ συχνά τερηδόνα στα δόντια του παιδιού και μάλιστα είναι τόσο συχνή που ονομάζεται 'τερηδόνα του μπιμπερό' . Προκαλείται απο τα υπολλείματα γάλακτος που παραμένουν στα δόντια του παιδιού όλη τη νύχτα. Προσβάλλει κυρίως τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου.

 

 • Η ηλικία που ξεκινάει ένα παιδί μόνο του , το βούρτσισμα των δοντιών του ποικίλει , και εξαρτάται από την ικανότητα του να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα. Αυτός ο μηχανισμός αναπτύσσεται ανάλογα σε κάθε παιδί , στην ηλικία 2,5 έως 3,5 ετών περίπου.

• Στα μικρά παιδιά βάζουμε ελάχιστη ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας (σαν ένα ρεβίθι) στην παιδική οδοντόβουρτσα.

• Η χρήση της πιπίλας πρέπει να διακόπτεται σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Η παρατεταμένη χρήση της , προκαλεί συχνά ορθοδοντικό πρόβλημα στο παιδί.

• Σε πιο μικρές ηλικίες οι γονείς μπορούν 2-3 φορές τη εβδομάδα να καθαρίζουν τα δόντια των παιδιών τους με ένα απλό πέρασμα με ένα κομμάτι βαμβάκι με σκέτο νερό η χαμομήλι.

• Γενικά οι γονείς στο σπίτι , πρέπει να κοιτούν το στόμα των μικρών παιδιών τους , τουλάχιστον μια φορά το μήνα , ώστε αν παρατηρήσουν κάποιο πρόβλημα (είτε οδοντιατρικό , είτε ορθοδοντικό) να το φέρουν στον οδοντίατρο στην αρχή της εξέλιξης του. Έτσι και η αντιμετώπιση θα είναι ευκολότερη και η πρόγνωση θα είναι ευνοϊκότερη.

• Ακούμε το παιδί και αν μας παραπονεθεί για πόνο κατά τη μάσηση ή κατά τη λήψη υγρών (ζεστών ή κρύων) τότε σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο.

• Στις μικρές ηλικίες η εμφάνιση και ανάπτυξη της τερηδόνας στα δόντια μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα. Υπάρχει η ραγδαία μορφή τερηδόνας στις ηλικίες αυτές και γι αυτό κρίνεται σκόπιμο ο έλεγχος στον οδοντίατρο να γίνεται κάθε 6 μήνες τουλάχιστον.

• Κάνουμε φθορίωση στα δόντια των παιδιών. Το φθόριο δυναμώνει την αδαμαντίνη και την κάνει πιο ανθεκτική στην τερηδόνα. Πρέπει να επαναλαμβάνεται το ελάχιστο μια φορά το χρόνο ανάλογα με το παιδί και την στοματική του κατάσταση. 

• Σε όλα τα παιδιά είναι το ιδανικό να γίνονται προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (ονομάζονται sealant), στη μασητική επιφάνεια των μονίμων δοντιών (στα σημεία που ξεκινούν συνήθως οι βλάβες) πριν την εμφάνιση της τερηδόνας.

• Ειδικά στα παιδιά που εμφανίζουν αρχικά σημεία τερηδόνας στο στόμα τους (μαύρα στίγματα , μικρές τρύπες , λευκές κηλίδες κλπ) αυτό αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Οι προληπτικές αυτές εμφράξεις , Sealant , είναι πολύ εύκολες να γίνουν , δεν φαίνονται , συνήθως δεν απαιτούν ούτε αναισθησία ούτε και τρόχισμα του δοντιού , είναι πολύ οικονομικές , και προστατεύουν το δόντι ικανοποιητικά. Πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ακεραιότητα τους. Συνήθως διαρκούν 2-3 χρόνια. Η εποχή που έλεγαν οι οδοντίατροι βλέποντας μια μικρούλα τρυπίτσα στα δόντια '..όταν μεγαλώσει η τρύπα θα την φτιάξουμε...' έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Sealant πατήστε ΕΔΩ

BABY SHARK TOOTH

 

 

 

• Επίσης είναι σημαντικό να παρατηρούμε μήπως κάποιο νέο δόντι έχει ήδη φανεί στο στόμα πριν 'πέσει' το αντίστοιχο νεογιλό (παιδικό) δόντι. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά , ειδικά στα κάτω πρόσθια δόντια από την μέσα πλευρά τους , δηλαδή στη μεριά της γλώσσας. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει το παιδικό δόντι να εξαχθεί άμεσα για να αποφύγουμε , όσο το δυνατόν , ορθοδοντικά προβλήματα στο μέλλον : το παιδικό δόντι που μένει στη θέση του 'σπρώχνει' διαρκώς το μόνιμο να ανατείλει σε λάθος θέση αντί στην κανονική του.

 

 

 

Τέλος σα γενικό κανόνα , πρέπει να αναφέρω το σημαντικό ρόλο που παίζει το οικογενειακό περιβάλλον σχετικά με την ψυχολογία του παιδιού κατά την επίσκεψη στο οδοντιατρείο.
Οι γονείς όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρέπει να αναφέρονται με θετικό τρόπο στις οδοντιατρικές τους εμπειρίες για να μη φοβίζουν το παιδί.
Πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε αρνητικό όταν μιλάνε σχετικά με τον οδοντίατρο σε ένα παιδί που πρόκειται να μας επισκεφτεί. Να μην αναφέρουν δικές τους τυχόν αρνητικές εμπειρίες.
Ειδικά εκφράσεις του τύπου : «μη τρως γλυκά γιατί θα χαλάσουν τα δόντια σου και θα σε πάω στον οδοντίατρο να σου κάνει μια ένεση τοοοσσσηηηη!!!» , «πλύνε τα δόντια σου γιατί αύριο που θα πάμε στον οδοντίατρο θα του πω να σου τα βγάλει όλα!!!» κλπ , απαγορεύονται αυστηρά

 

Με την εφαρμογή όλων των ανωτέρω απλών κανόνων , νομίζω ότι θα μπορέσουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας το ζητούμενο , που δεν είναι άλλο από ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης

 

Kids Dentist San Antonio