ΠΡΙΝ_ΜΕΤΑ

Αποκατάσταση ελλείποντος τομέα με πορσελάνη και σύνθετη ρητίνη

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στα οδοντιατρεία είναι οι αισθητικές αποκαταστάσεις των προσθίων άνω δοντιών. Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αφορά περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη , όταν ένα δόντι λόγω περιοδοντικού προβλήματος κουνάει τόσο πολύ που η απόπτωση του μπορεί να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Το συγκεκριμένο δόντι δεν έχει ελπίδα σωτηρίας και ουσιαστικά κρατιέται από το ούλος και μόνο.

Θα γίνει εξαγωγή του. Αλλά επειδή είναι μπροστά , δεν μπορεί ο ασθενής να παραμείνει χωρίς προσωρινή , μεταβατική αποκατάσταση , για λόγους αισθητικής.

Γι' αυτό και η εξαγωγή του δοντιού , η προετοιμασία των διπλανών αλλά και η τοποθέτηση της μεταβατικής εργασίας είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν , σε ένα ραντεβού.

Η κανονική μόνιμη αποκατάσταση πορσελάνης θα αργήσει λιγάκι μιας και πρέπει να επουλωθεί το ούλο στη περιοχή της εξαγωγής. Αυτό είναι απαραίτητο μιας και το ούλος με την επούλωση , συρρικνώνεται λιγάκι. Αν λοιπόν η αποκατάσταση μπει αμέσως χωρίς να έχει ολοκληρωθεί αυτή η υφίζηση , θα έχει στην αρχή εφαρμογή , αλλά με την ολοκλήρωση της επούλωσης , θα δημιουργηθεί κενό.

Επιπλέον τα δόντια με περιοδοντική νόσο , έχουν την τάση να χάνουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ούλου , και αυτό να κάνει τα δόντια να δείχνουν μεγαλύτερα. Στην  περίπτωση μας ,  επειδή το πρόβλημα ήταν εντοπισμένο στο συγκεκριμένο δόντι και όχι διπλανά δόντια του , έκανε το δόντι της αποκατάστασης να δείχνει  ασύμμετρα μεγάλο. Για να το διορθώσουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε ροζ πορσελάνη απομίμησης των ούλων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καμουφλάρεται το δόντι και να δείχνει συμμετρικό σε σχέση με τα διπλανά του.

Ο πλάγιος τομέας αριστερά έχει υποστεί κάταγμα στην κοπτική του γωνία. Η αποκατάσταση έγινε με σύνθετη ρητίνη. 

ΠΡΙΝ

 

ΜΕΤΑ

 

Για αναλυτική παρουσίαση του περιστατικού σε μορφή video , πατήστε εδώ.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης