Πρώτο ραντεβού

 SAL0481 copy

 

 

Πρώτο ραντεβού για μεγάλους.

Το πρώτο ραντεβού είναι σημαντικό μιας και σε αυτό γίνεται μια αρχική επικοινωνία με τον ασθενή και ξεκινά να χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό , κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον.

Τονίζεται , ειδικά σε ασθενείς με ιδιαίτερη φοβία για τον οδοντίατρο , ότι δεν είναι απαραίτητη η ιατρική πράξη στο πρώτο ραντεβού. Αυτή μπορεί να γίνει σε επόμενο ραντεβού όταν ο ασθενής θα νιώσει άνετα και με το περιβάλλον και με το γιατρό.

 

 

 

 

 

 

Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει το πρώτο ραντεβού στο οδοντιατρείο :

1. Γίνεται μια καταγραφή της συνολικής κατάστασης του ασθενή από οδοντιατρικής αλλά και από ιατρικής πλευράς.

Αρχικά είναι απαραίτητη η λήψη ενός αναλυτικού και σχολαστικού ιατρικού ιστορικού. Πρέπει να γνωρίζουμε εάν και από τι άλλες ασθένειες τυχόν πάσχει ο ασθενής. Επίσης θα καταγραφούν όλα τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής σε μόνιμη βάση και ποιοι είναι οι θεράποντες ιατροί του.

2. Στη συνέχεια ζητάμε από τον ίδιο τον ασθενή πριν τον εξετάσουμε , να μας ενημερώσει σχετικά με το τι τον προβληματίζει , τι συμπτώματα τυχόν παρουσιάζει , όπως και τι προσδοκίες έχει σχετικά με τη θεραπεία που θα εφαρμοστεί.

3. Ακολουθεί η εξέταση και η καταγραφή της στοματικής κατάστασης του ασθενή. Καταγράφονται όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την οπτική εξέταση του στόματος και του προσώπου του. Στην συνέχεια ακολουθεί ο αντίστοιχος ακτινογραφικός έλεγχος όπου χρειάζεται (είτε με μικρές ακτινογραφίες είτε με πανοραμική ακτινογραφία) και καταγραφή των ευρημάτων τους. Όλες οι ακτινογραφίες είναι ψηφιακές και αρχειοθετούνται στον υπολογιστή. Επίσης σημειώνονται όλες οι εργασίες που βρίσκονται στο στόμα και το ιστορικό τους , όπως και οι τυχόν ελλείψεις δοντιών και οι αιτίες που αυτά λείπουν.

4. Όπου χρειάζεται παίρνουμε μια σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες είτε με κλασσική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είτε με ενδοστοματική ψηφιακή κάμερα και αρχειοθετούνται στον υπολογιστή. Αυτό βοηθά πολύ τους ασθενείς στην κατανόηση των διαφόρων ευρημάτων του στόματος τους. Επίσης έχουμε την αρχική εικόνα του ασθενή και θα την συγκρίνουμε στο τέλος με το τελικό αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία μας.

5. Σε περίπλοκα περιστατικά παίρνουμε και αποτυπώματα των δοντιών για να κατασκευάσουμε γύψινα εκμαγεία του στόματος και έτσι να μελετήσουμε πιο διεξοδικά σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη μας την εκάστοτε περίπτωση.

protorantevou5

 

Αφού γίνουν όλα τα ανωτέρω τότε σε δεύτερο χρόνο είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τον ασθενή σχετικά με το τι τον απασχολεί. Θα απαντήσουμε σε κάθε απορία του. Θα ενημερώσουμε σχετικά με τις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα του και θα συστήσουμε την καλύτερη μέθοδο πρόληψης για το μέλλον. Τέλος θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το ή τα σχέδια θεραπείας που του προτείνουμε. Πρίν προχωρήσουμε θα ενημερώσουμε σχετικά με το κόστος των εργασιών , ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας που θα επιλεγεί , και τέλος πάντα σε συμφωνία μαζί του , θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την θεραπεία του.

 

 

 

 

 

 

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης