LASER στην Οδοντιατρική

 

 

 

Η οδοντιατρική επιστήμη , πάντα συνδέονταν με την τεχνολογία και τις εξελίξεις της. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι : ενώ οι γενικές αρχές και οι στόχοι της οδοντιατρικής παραμένουν οι ίδιοι μέσα στο χρόνο , όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν ταχύτατα με ρυθμούς καταιγιστικούς , όπως =

 

- Τα υλικά που χρησιμοποιούμε (ενδοστοματικά και μη) 

 

- Οι μέθοδοι και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται τα υλικά αυτά 

 

- Τα μηχανήματα που βρίσκονται στο οδοντιατρείο

 

 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάθε τι νέο είναι και πανάκεια. Πρέπει να περάσει ικανός χρόνος ωρίμανσης της τεχνολογίας , κρίσης των αποτελεσμάτων της , αλλά και το βασικότερο : αξιολόγηση  της αξιοπιστίας και των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της , από πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσω μελετών και μετά-αναλύσεων.

Έχοντας τα ανωτέρω υπόψη μας , αναγνωρίζουμε σαν αναμφισβήτητα  θετική τεχνολογία , που μας λύνει τα χέρια και διευκολύνει τους οδοντιάτρους αλλά και τους ασθενείς , την εφαρμογή των Laser στην οδοντιατρική.

 

Τι είναι το Laser?

 

Το Laser όπως αναλύεται και το όνομα τους (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) είναι μια ενισχυμένη δέσμη φωτός (ή ενέργειας) συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Διευκρινίζουμε ότι τα Laser , δεν είναι ιονίζουσα μορφή ακτινοβολίας (όπως πχ οι ακτίνες Χ) , δεν έχουν καμία επίδραση στους γειτονικούς της επέμβασης  ιστούς , και φυσικά η χρήση τους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο στην εγκυμοσύνη , σε ασθενείς με καρδιακά ή άλλα νοσήματα , σε διαβητικούς ασθενείς , σε ασθενείς που φέρουν βηματοδότη κλπ.

Αυτό που προσέχουμε με τα οδοντιατρικά αλλά και με όλα τα laser είναι η επίδραση στα μάτια εάν τα κοιτάζουμε απ’ ευθείας. Γι’ αυτό , προληπτικά , φοράει ο γιατρός με τη βοηθό του αλλά και ο ασθενής ειδικά γυαλιά κατά τη χρήση του Laser.

Η χρήσεις των Laser είναι πολύ διαδεδομένη σε αναρίθμητους  τομείς όπως τη ψυχαγωγία , τη βιομηχανία , την αισθητική , την ιατρική  και βέβαια τα τελευταία χρόνια και την οδοντιατρική.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες Laser στην οδοντιατρική :

Α. Τα Laser που βρίσκουν εφαρμογή στους μαλακούς ιστούς (όπως τα ούλα , γλώσσα , παρειά)

Β. Τα Laser που βρίσκουν εφαρμογή στους σκληρούς ιστούς (όπως αδαμαντίνη , οδοντίνη , οστό).

 

Το παρόν άρθρο αναφέρεται στα Laser μαλακών ιστών , και πιο συγκεκριμένα στα διοδικά Laser (με αφορμή απόκτηση και χρήση τους στο οδοντιατρείο μας)

 

 

Ποια τα πλεονεκτήματα των Laser? 

 

- Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Laser για οδοντιατρική χρήση είναι ότι τις περισσότερες φορές (ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενή , αλλά και την έκταση της επέμβασης) δεν χρειάζονται αναισθησία κατά την χρήση τους (ίσως μόνο λίγο spray ή gel , για τον βλεννογόνο). Κάτι πολύ σημαντικό για όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά που συχνά έχουν φόβο για τις ενέσιμες μορφές του αναισθητικού. 

- Tα Laser αφήνουν ένα καθαρό πεδίο χωρίς αιμορραγία μιας και έχουν άριστες ιδιότητες αιμόστασης. Λόγω του παραπάνω , δεν απαιτούνται ράμματα μετά τη χρήση του Laser , ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή

- Tα Laser αποδίδουν άμεσα αποτελέσματα απευαισθητοποίησης σε χρήση τους σε άφθες, επιχείλιο έρπη ή αυχενικές ευαισθησίες δοντιών, προβλήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα των ασθενών. Πράγματι τα Laser προσφέρουν το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της ευαισθησίας και του πόνου που προκαλούν οι άφθες.

- Τα Laser προωθούν την επούλωση των ιστών πολύ πιο γρήγορα από τις κλασικές μεθόδους θεραπείας. Το επιτυγχάνουν αυτό μέσω της ενεργοποίησης των επουλωτικών μηχανισμών των ιστών που προκαλούν , της πρόκλησης λιγότερης φλεγμονής , λιγότερου οιδήματος και της απουσίας αιμορραγίας.

- Τα Laser έχουν άριστες απολυμαντικές ιδιότητες και βακτηριοκτόνο δράση. Εγκαταλείπουν το πεδίο εφαρμογής χωρίς μικρόβια , ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν καμία επίπτωση στους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις χρήσεως των οδοντιατρικών Laser?

 

Οι ενδείξεις χρήσης των οδοντιατρικών  Laser μαλακών ιστών είναι πάρα πολλές.

Ας τις δούμε συνοπτικά : 

 

1.Αφαίρεση παθολογικών ιστών (ινώματα , θηλώματα , υπερπλασίες κλπ) 

 

(προσέξτε την απουσία αιμορραγίας αμέσως μετά την επέμβαση αφαίρεσης του ινώματος)

 

 

 

 

2. Αποκάλυψη εμφυτευμάτων , όταν αυτά έχουν πλέον οστεοενσωματωθεί

 

 

 

 

3. Λεύκανση δοντιών (άμεσα στο οδοντιατρείο) 

 

 

 

 

4. Θεραπεία ουλίτιδας , περιοδοντίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας 

 

 

 

5. Αποστείρωση ριζικών σωλήνων στις ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις)

 

 

 

6. Αποκάλυψη μύλης δοντιών , προκειμένου να διευκολυνθεί η ανατολή τους ή για ορθοδοντικούς λόγους (συχνές καταστάσεις στα παιδιά) , ανώδυνα , χωρίς αιμορραγία , χωρίς ή με ελάχιστη αναισθησία.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Θεραπεία τις περιστεφανίτιδας και των υποτροπών της , μέσω της αναίμακτης αφαίρεσης της ουλικής καλύπτρας των φρονιμιτών

 

 

 

 

 

8. Εκτομή βραχέων χαλινών , είτε της γλώσσας (για λειτουργικούς και φωνητικούς λόγους) ,είτε του άνω και κάτω χείλους (για ορθοδοντικούς και περιοδοντικούς λόγους)

 

 

 

 

 

 

 

9. Εξάλειψη αυχενικής ευαισθησίας των δοντιών, ένα πρόβλημα που υπάρχει σε πολλούς ασθενείς (διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

 

 

 

 

 

10. Άμεση ανακούφιση από τους πόνους που προκαλούν οι άφθες , και γρηγορότερη χωρίς συμπτώματα επούλωση τους

 

Στο άνωθεν παράδειγμα η ανακούφιση από τους πόνους της άφθας είναι άμεση , αμέσως μετά την επέμβαση του laser. Η ασυμπτωματική εξαφάνιση της άφθας επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε σε μόλις 4 ημέρες  

 

 

 

 

11. Τομή και παροχέτευση αποστημάτων , οδοντικής ή περιοδοντικής αιτιολογίας

 

12. Γρηγορότερη επούλωση με λιγότερες ενοχλήσεις μετά από εξαγωγές μέσω του μηχανισμού ενεργοποίησης των επουλωτικών μηχανισμών , της απολύμανσης του φατνίου και κατά συνέπεια , μείωσης της φλεγμονής , που επιτυγχάνει η χρήση του Laser

 

13. Επιμήκυνση της μύλης των δοντιών όπου αυτό κρίνεται προσθετικά ή αισθητικά αναγκαίο

 

 

 

14. Ουλοπλαστική ούλων  και διόρθωση ουλικού χαμόγελου

 

  

 

 

 

Έντονο ουλικό χαμόγελο :  

 

 

 

Διόρθωση της μίας πλευράς

  

 

Ολοκληρωμένη παρέμβαση αμέσως μετά την χρήση του laser. 

 

 

 

 

 

15. Αφαίρεση υπερπλαστικών ούλων κάθε είδους (ουλεκτομή) , κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα παιδιά που φορούν ορθοδοντικά σιδεράκια και συχνά έχουν πρησμένα ούλα. Χωρίς αναισθησία , χωρίς ράμματα και χωρίς αιμορραγία.

 

 

 

 

16. Μέγιστη ακρίβεια στη λήψη αποτυπωμάτων προσθετικών εργασιών , μέσω της αιμόστασης και της άριστης διευθέτησης των περιοδοντικών ιστών γύρω από το παρασκευασμένο δόντι , που επιτυγχάνει  το Laser

 

 

 

 

 

 

 

17. Συμπτωματική θεραπεία του επιχείλιου έρπητα , άρση του πόνου που προκαλεί , και γρηγορότερη επούλωση του

 

 

19. Αφαίρεση μελαχρωματικών ούλων σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας μελανίνης σε αυτά.

 

 

 

 

 

  

Συμπέρασμα 

 

Τα οδοντιατρικά Laser μαλακών ιστών προσφέρουν λύσεις και ευκολία , μέσω της ελάχιστης αιμορραγίας που προκαλούν και της μικρής η καθόλου απαίτησης για αναισθησία. Στέκομαι εκτός όλων των άλλων, ιδιαίτερα στην ανακούφιση από τους πόνους που προκαλούν οι άφθες , στην απευαισθητοποίηση των δοντιών , αλλά και σε όλες τις παιδικές επεμβάσεις που γίνονται χωρίς ή με ελάχιστη αναισθησία , γεγονός πολύ θετικό για τους μικρούς μας ασθενείς.   

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης