ΠΡΙΝ_ΜΕΤΑ

Ολική στοματική αποκατάσταση με κινητή και ακίνητη προσθετική και συνδέσμους ακριβείας

 

Στο περιστατικό που παρουσιάζουμε θέλουμε να τονίσουμε την αξία που έχουν τα δικά μας φυσικά δόντια σε σχέση με τα τεχνητά δόντια που προσθέτει ο οδοντίατρος. Πράγματι σε κάθε περιστατικό γίνεται η αξιολόγηση του κάθε δοντιού ξεχωριστά σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής του. Εάν αυτό γέρνει προς την διατήρηση του στο στόμα τότε αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και συστήνεται στους ασθενείς να μην προβαίνουν σε εξαγωγή του.

Ακόμα και λίγα δόντια να παραμείνουν στο στόμα αυτό έχει πολύ θετική επίδραση όσον αφορά την αποδοχή κινητών εργασιών από τους ασθενείς. Ο λόγος είναι ότι τα φυσικά δόντια διατηρούν την αίσθηση της μάσησης , και βοηθούν τον νευρομυϊκό μηχανισμό του στόματος να αποδεχτεί γρηγορότερα κινητές προσθετικές εργασίες. Επίσης τα δόντια που παραμένουν στο στόμα (ακόμα και μόνο 2 κατ' ελάχιστον) προσφέρουν στήριξη , σταθερότητα ακόμα και συγκράτηση , στις κινητές προσθετικές εργασίες.

Στο περιστατικό που παρουσιάζουμε έγινε η αρχική θεραπεία των δοντιών και εκτιμήθηκε ότι 4 δόντια μπορούν να κρατηθούν στο στόμα = 

 

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην κατασκευή γέφυρας πορσελάνης η οποία θα συνδεθεί με μερική οδοντοστοιχία της άνω γνάθου με συνδέσμους ακριβείας. Οι σύνδεσμοι ακριβείας υπερτερούν σε σχέση με τις κλασικές μερικές οδοντοστοιχίες στο ότι δεν φαίνονται , δίνουν καλύτερη σταθερότητα και συγκράτηση στις κινητές εργασίες. Εδώ η πρόβα του μεταλλικού σκελετού της γέφυρας = 

 

Στο τελικό αποτέλεσμα διακρίνουμε την σωστή σύγκλειση αλλά και την άριστη αισθητική που προσφέρουν οι σύνδεσμοι ακριβείας.

 

Με το πέρας των εργασιών δίδονται οδηγίες σωστής στοματικής υγιεινής , αλλά και οδηγίες σωστής περιποίησης και καθαρισμού των κινητών προσθετικών εργασιών στο σπίτι. Πάντα τονίζουμε την ιδιαίτερη σημασία της πρόληψης , γι' αυτό και οι ασθενείς μπαίνουν σε πρόγραμμα τακτικών επανελέγχων τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο , στο ιατρείο. 

Για αναλυτική παρουσίαση του περιστατικού σε μορφή video , πατήστε εδώ.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης