ΠΡΙΝ_ΜΕΤΑ

Σύνθετη ολική στοματική αποκατάσταση σε ασθενή με περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια νόσος του περιοδοντίου που τουλάχιστον στα πρώτα της στάδια , είναι δυνατόν να μην δίνει έντονα συμπτώματα με αποτέλεσμα να εγκαθίσταται και να είναι ήδη προχωρημένη όταν την ανακαλύπτουμε. Τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά γιατί πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες δοντιών λόγω κινητικότητας.

Στο περιστατικό που παρουσιάζουμε υπάρχει εγκατεστημένη και προχωρημένη περιοδοντίτιδα , που έχει οδηγήσει σε έντονες κινητικότητες , μετακινήσεις και απώλειες δοντιών :

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο που κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με περιοδοντολόγο. Ο περιοδοντολόγος θα προχωρήσει στην περιοδοντική θεραπεία , θα ορίσει ποια δόντια μπορούν να σωθούν και ποια όχι και θα μας ενημερώσει σχετικά με την πρόγνωση των υπολοίπων. Επίσης σε συνεργασία μαζί του θα αποφασιστεί και το είδος της προσθετικής που θα ακολουθήσει. 

Πριν γίνουν όλα τα ανωτέρω , προχωρήσαμε στην κατασκευή προσωρινών εργασιών (κινητών και ακίνητων) για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Αυτό έγινε επειδή η περιοδοντική θεραπεία είναι αρκετά χρονοβόρα και όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει την προσωπική , κοινωνική και επαγγελματική του δραστηριότητα όσο πιο λειτουργικά και αισθητικά γίνεται.  

 

   

 

Μετά την τοποθέτηση των προσωρινών αποκαταστάσεων , έχουμε την άνεση του χρόνου , να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του περιστατικού. Διαλέγουμε το σχέδιο θεραπείας που επιθυμούμε ανάμεσα από τα =

Α. Αφαίρεση όλων των δοντιών και τοποθέτηση ολικών οδοντοστοιχιών

Β. Αφαίρεση όλων των καταδικασμένων δοντιών και τοποθέτηση μερικών οδοντοστοιχιών

Γ. Αφαίρεση όλων των καταδικασμένων δοντιών και συμπλήρωμα των υπολοίπων με επιεμφυτευματικές γέφυρες

Δ. Αφαίρεση όλων των καταδικασμένων δοντιών και ολική αποκατάσταση του στόματος με γέφυρες πορσελάνης σε όλη των άνω και κάτω γνάθο. 

 

Το σχέδιο που επιλέχτηκε ήταν το τέταρτο. 

Ας δούμε τα στάδιο ένα προς ένα = 

 

1. Θεραπευτικό μέρος 

Σε αυτό το προαπαιτούμενο πρώτο βήμα , κάνουμε όλες τις εμφράξεις που τυχόν χρειάζονται , τις ενδοδοντικές θεραπείες και εξάγουμε τα καταδικασθέντα δόντια που δεν μπορούν να κρατηθούν στον φραγμό , σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο. 

 

2. Λήψη αποτυπωμάτων και κατασκευή κέρινων ομοιωμάτων 

Με τα αποτυπώματα κατασκευάζουμε γύψινα εκμαγεία μελέτης , και πάνω στα τελευταία φτιάχνουμε κέρινα ομοιώματα των τελικών εργασιών. Αυτά θα μας βοηθήσουν στο να κρίνουμε το αποτέλεσμα από αισθητικής και λειτουργικής πλευράς :

 

 

 

       

 

Παρατηρούμε στις φωτογραφίες , ότι η σύγκλειση έχει χάσει ύψος μέσω της απώλειας , των μετακινήσεων και της φθοράς των φυσικών δοντιών. Η μειωμένη σύγκλειση οδηγεί σε μείωση της κατακόρυφης διάστασης του στόματος που με τη σειρά της προκαλεί λειτουργικά (μειωμένη μασητική απόδοση , συγχειλίτιδες κλπ) αλλά και αισθητικά προβλήματα με τονισμό των περιστοματικών ρυτίδων κλπ

Τα κέρινα ομοιώματα επαναφέρουν το συγκλεισιακό ύψος. Επίσης θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μεταφέρουμε στο στόμα του ασθενή το οραματιζόμενο αποτέλεσμα με τη μορφή μεταβατικών ακίνητων προσθετικών εργασιών. Κάτι απαραίτητο όταν προχωράμε σε ολική στοματική αποκατάσταση. Οι μεταβατικές αυτές γέφυρες θα μείνουν στο στόμα ικανό χρονικό διάστημα , για να κρίνουμε την μασητική και φωνητική απόδοση του, και να δώσουν τη δυνατότητα στο στοματογναθικό σύστημα να προσαρμοστεί στο νέο , σωστό , συγκλεισιακό ύψος του.

 

3. Κατασκευή ακίνητων μεταβατικών προσθετικών εργασιών

 

Τα κέρινα ομοιώματα των τελικών εργασιών είναι ο οδηγός για την κατασκευή των ακίνητων μεταβατικών εργασιών , οι οποίες και μεταφέρονται στο στόμα του ασθενούς , μέσω της τεχνικής mockup.

 

   

 

4. Μεταφορά των ακίνητων μεταβατικών εργασιών , στο στόμα του ασθενούς , μέσω της τεχνικής mockup

 

 

Ήδη το στόμα έχει μεταμορφωθεί , τα ούλα είναι υγιή , η αισθητική και η λειτουργικότητα έχουν αποκατασταθεί και αφού περάσει ικανό χρονικό διάστημα προχωρούμε στα επόμενα στάδια για την ολοκλήρωση του περιστατικού.

 

5. Κατασκευή των μεταλλικών σκελετών μεταφορά και δοκιμή τους στο στόμα του ασθενούς. 

 

 

 

 

 

 

 

6. Τελικό αποτέλεσμα

 

 

 

 

 

 

 ΠΡΙΝ

 

 

ΜΕΤΑ

 

 

 

Όπως τονίζουμε πάντα , μια εργασία δεν τελειώνει με την τελική της τοποθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό το να την διατηρούμε σε άριστη κατάσταση μέσω της σωστής στοματικής υγιεινής , των τακτικών επισκέψεων στο ιατρείο για καθαρισμό και συντήρηση. Αυτά ισχύουν ακόμα περισσότερο σε ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας που δεν έχουν την 'πολυτέλεια' να έχουν πλημμελή στοματική υγεία ή να επιτρέπουν να υπάρχει πλάκα ή πέτρα στο στα δόντια τους. Οι προσθετικές εργασίες , ιδιαίτερα κάτω από τα γεφυρώματα πρέπει να καθαρίζονται πολύ σχολαστικά για τυχόν υπολείμματα τροφών.Σε αυτό βοηθούν ιδιαίτερα μικρά μεσοδόντια βουρτσάκια που εισχωρούν και ανάμεσα στα δόντια αλλά και κάτω από τα ενδιάμεσα δόντια , μεταξύ των δοντιών στηριγμάτων.

 

    

Για αναλυτική παρουσίαση του περιστατικού σε μορφή video , πατήστε εδώ.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης