Οδοντιατρική πρόληψη
Όπως και σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες έτσι και στην Οδοντιατρική , η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της στοματικής μας υγείας.
Η πρόληψη στον τομέα της υγείας του στόματος έχει τρείς βασικούς άξονες που μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα από τον καθένα μας :
Α.Σωστή διατροφή
Β.Σωστή στοματική υγιεινή
Γ.Τακτικός επανέλεγχος και καθαρισμός στο οδοντιατρείο
Ας τους δούμε αναλυτικά :
Α. Σωστή διατροφή με την γενικότερη έννοια του όρου εννοούμε την πλήρη διατροφή και από πλευράς ποσότητας και από πλευράς θρεπτικής αξίας. Αυτό το γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Όμως ειδικά για το στόμα πρέπει να μην ξεχνάμε τα γαλακτοκομικά , τα λαχανικά και φυσικά τα φρούτα. Η κατανάλωση της ζάχαρης και των γλυκών να είναι περιορισμένη. Όλοι μας , και ακόμα περισσότερο τα παιδιά , πρέπει να προσέχουμε να μην υπερκαταναλώνουμε γλυκίσματα , σνακς , τσίπς , γαριδάκια , αναψυκτικά κλπ. Όλα με μέτρο. Και πάντα μετά να ακολουθεί σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
Β. Σωστή στοματική υγιεινή εννοούμε το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών.
Τουλάχιστον το πρωί και το βράδυ και μετά από κάθε γεύμα. Ειδικά στα παιδιά πρέπει να αποφεύγεται το γάλα , μετά το πλύσιμο των δοντιών στο κρεβάτι , επειδή το γάλα που μένει στο στόμα όλη νύχτα είναι πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη τερηδόνας.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην παραμένουν τροφές ανάμεσα στα δόντια αλλά να αφαιρούνται. Εάν δεν γίνει αυτό με το βούρτσισμα τότε πρέπει να αφαιρεθούν είτε με τη χρήση μαλακής οδοντογλυφίδας είτε με τη χρήση οδοντικού νήματος ή με μεσοδοντίο βουρτσάκι. Εάν όμως κάποιο σημείο στον οδοντικό φραγμό , κατακρατάει συνέχεια τροφές τότε θα πρέπει να το εξετάσουμε. Ίσως εκεί να κρύβεται κάποια τερηδόνα ανάμεσα στα δόντια ή να υπάρχει κάποιος άλλος τοπικός λόγος (κενό στα δόντια , ορθοδοντικό πρόβλημα , κακότεχνη εργασία , έμφραξη που προεξέχει , κλπ) που θα πρέπει να διορθωθεί.
Τέλος σε αντίθεση με την διαδεδομένη αντίληψη , οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη δεν είναι βλαπτικές αλλά βοηθούν στην αυτοκάθαρση του στόματος , είτε με τις κινήσεις είτε με την έντονη παραγωγή σιέλου που επιτυγχάνουν. Αρκεί βέβαια να υπάρχει και εκεί μέτρο στην μάσηση τους.
Γ. Τακτικός επανέλεγχος και καθαρισμός στο οδοντιατρείο :
Ο επανέλεγχος είναι πολύ σημαντικός επειδή με αυτόν τον τρόπο , θα διαγνώσουμε κάποιο τυχόν πρόβλημα νωρίς , και έτσι θα είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση και πιο ευνοϊκή η πρόγνωση της αποκατάστασης. Δεν ξεχνάμε , ότι σχεδόν όλες οι βλάβες στο στόμα προϋπάρχουν πριν να δώσουν τα πρώτα τους συμπτώματα (συνήθως πόνο η ενόχληση). Με τον έλεγχο θα τα προλάβουμε ακριβώς σε αυτό το αρχικό στάδιο.
Ο καθαρισμός , στο ιατρείο είναι απολύτως απαραίτητος μιας και η τρυγία (η πέτρα στα δόντια) δεν αφαιρείται με το βούρτσισμα στο σπίτι. Ανάλογα στον κάθε άνθρωπο το στόμα του 'παράγει' πέτρα άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο , άλλοτε νωρίτερα και άλλοτε αργότερα. Η πέτρα δεν βλάπτει μόνο με την παρουσία της η μόνο με το αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί. Το κυρίως πρόβλημα προκύπτει από τα μικρόβια που φωλιάζουν μέσα της και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης η πέτρα γεμίζει τα κενά , τις αύλακες , και τις επιφάνειες των δοντιών με αποτέλεσμα τυχόν βλάβες να κρύβονται από κάτω και να μην φαίνονται.
Γι αυτό και ο τελικός έλεγχος των δοντιών γίνεται πάντα μετά την αφαίρεση της πέτρας.
Στο ιατρείο μου εφαρμόζουμε πρόγραμμα επανελέγχων στους ασθενείς μας και τους υπενθυμίζουμε έγκαιρα όταν έρθει ο χρόνος της επανεξέτασης τους.
Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ευχαριστώ
Ε. Λ. Καστρίτης