Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία
Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση της ζωής της γυναίκας.
Κατά τη διάρκεια της πρέπει να προσέχουμε διπλά την στοματική υγιεινή μιας και οι ορμονικές αλλαγές που επιτελούνται στον γυναικείο οργανισμό , κάνουν πολύ ευαίσθητα τα ούλα : μπορεί να είναι πρησμένα , κόκκινα και να αιμορραγούν πολύ εύκολα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ουλίτιδα εξ’ εγκυμοσύνης.
Συνήθως μετά την πάροδο της εγκυμοσύνης τα ούλα επανέρχονται στο φυσιολογικό.
- Όμως δεν είναι η εγκυμοσύνη η αιτία για όλα τα ανωτέρω , αλλά παρά μόνο ο καταλύτης σε προϋπάρχουσα κατάσταση. Δηλαδή μια απλή υποκλινική ουλίτιδα εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα. Γι αυτό πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα δόντια να είναι καθαρά , να μην υπάρχει καθόλου πέτρα πάνω τους , να βουρτσίζονται επιμελώς , και με αυτό τον τρόπο , τις περισσότερες φορές δεν θα εκδηλωθεί αυτή η πάθηση.
- Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με την απώλεια δοντιών λόγω της εγκυμοσύνης. Αυτό ίσως να ίσχυε σε παλιότερες εποχές όταν υπήρχε πρόβλημα με την διατροφή γενικά , και με τη λήψη ασβεστίου ειδικά. Σήμερα δεν υπάρχει καμία μελέτη που να συνδέει την απώλεια δοντιών εξ’ αιτίας της εγκυμοσύνης. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρόκειται για απλή χρονική σύμπτωση. Έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε.
- Επίσης υπάρχει και η διαδεδομένη άποψη που συχνά ακούμε στο ιατρείο από τις ασθενείς μας , ότι λόγω της εγκυμοσύνης δεν μπορούμε να επιτελέσουμε οδοντιατρική πράξη. Αποτέλεσμα αυτής της κακής πληροφόρησης είναι , ενώ υπάρχουν βλάβες στο δόντια και πόνος οι εγκυμονούσες απλά να περιμένουν καρτερικά και να υποφέρουν. Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Κάθε πρόβλημα πρέπει να επιλύεται αμέσως (πχ έμφραξη , απονεύρωση , εξαγωγή κλπ) πριν εκδηλωθεί περισσότερο και να είναι δυσχερέστερη η θεραπεία του. Εννοείται ότι κάθε χρονοβόρα και μη επείγουσα οδοντιατρική εργασία (πχ για λόγους αισθητικής κλπ) μπορεί κατά προτίμηση να αναβληθεί για μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.
- Επίσης έχουμε πολλές φορές γίνει μάρτυρες γυναικών που πονούν και δεν θέλουν να πάρουν ούτε παυσίπονο ούτε και αντιβιοτική αγωγή , επειδή ‘έτσι έχουν ακούσει’. Και αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να δώσουμε φαρμακευτική αγωγή , αρκεί πρώτα να έχουμε την έγκριση του εκάστοτε γυναικολόγου που παρακολουθεί την έγκυο.
- Επίσης , μπορεί η έγκυος να δεχτεί τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο. Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη για αυτό. Η μόνη διαφορά είναι ότι το τοπικό αναισθητικό που χρησιμοποιείται δεν περιέχει αγγειοσυσπαστικό.
- Τα τελευταία θεραπευτικά πρωτόκολλα , επιτρέπουν ακόμα και την λήψη μικρών τοπικών ακτινογραφιών μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται όταν είναι απολύτως απαραίτητο , πάντα με τη χρήση ποδιάς μολύβδου , και με την έγκριση του εκάστοτε γυναικολόγου.
Συνοψίζοντας πρέπει να θυμόμαστε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που έχει αυξημένες απαιτήσεις σε πολλά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της στοματικής υγιεινής. Ιδανικά θα πρέπει όλα τα δόντια να είναι σε καλή κατάσταση , να γίνεται νωρίς καθαρισμός στο ιατρείο (για την πλήρη αφαίρεση πλάκας και τρυγίας) προληπτικά πριν τα ούλα δώσουν συμπτώματα , και βέβαια να τηρείται σχολαστικό βούρτσισμα στο σπίτι με κατ’ επιλογήν μαλακή οδοντόβουρτσα.
- Όσον αφορά τα στοματικά διαλύματα θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο για το ποιο είναι το κατάλληλο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Κλείνοντας να επαναλάβω ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση της γυναίκας. Με τις ανωτέρω απλές οδηγίες θα ολοκληρωθεί ομαλά και ανώδυνα όσον αφορά την οδοντική και γενικότερα τη στοματική υγεία.
Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,
μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ευχαριστώ
Ε. Λ. Καστρίτης