Οδηγίες Βουρτσίσματος

logo βουτσισμαΑπαραίτητη συνήθεια όλων μας πρέπει να είναι η καθημερινή υγιεινή του στόματος μας. Όχι μόνο των δοντιών αλλά και των ούλων , της γλώσσας κλπ.

 

Βουρτσίζουμε ολόκληρα τα δόντια = είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους αλλά δυστυχώς με λάθος τρόπο. Πιο κάτω στο άρθρο , δίνουμε βασικές οδηγίες για το σωστό βούρτσισμα αλλά εδώ θα ήθελα να τονίσω κάτι που συχνά περνά απαρατήρητο: Εξετάζοντας τους ασθενείς μας που είναι συνεπείς με το βούτσισμα των δοντιών τους , συχνά παρατηρούμε ότι (χωρίς να το καταλαβαίνουν) βουρτσίζουν μόνο το άνω μισό των δοντιών τους και αμελούν το αυχενικό τμήμα τους. Δηλαδή το τμήμα που βρίσκεται προς τα ούλα. Η σωστή θέση λοιπόν της οδοντόβουρτσας είναι κοντά στην ουλοδοντική σχισμή δηλαδή την ένωση δόντι ούλου , έτσι ώστε με τις κινήσεις της να βουρτσίζει ολόκληρο το δόντι και να μην αφήνει ακάλυπτα σημεία

 

Δεν ξεχνάμε τα ούλα = στο ιατρείο γινόμαστε σχεδόν καθημερινά μάρτυρες ασθενών με όμορφα δόντια αλλά με ούλα παραμελημένα. Και είναι κρίμα επειδή είναι πολύ εύκολο στον καθένα στο σπίτι να το δει αυτό : Συχνά πάνω στα ούλα σχηματίζεται πλάκα με τη μορφή λευκής επιφάνειας κοντά στα ελεύθερα ούλα που αποσπάται εύκολα με αποτριβή. Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται 5-7 μέρες για να σχηματιστεί αυτή η πλάκα. Αυτό σημαίνει ότι για το αντίστοιχο διάστημα δεν έχει περάσει οδοντόβουρτσα από την αντίστοιχη περιοχή. Προσοχή λοιπόν στην καθαριότητα και των ούλων. 

 

Κλασική οδοντόβουρτσα ή ηλεκτρική;

Στη συχνή ερώτηση που δεχόμαστε εάν πρέπει να αγοράσουμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα , επειδή ίσως είναι πιο αποτελεσματική , η απάντηση είναι :

Από μελέτες έχει αποδειχτεί ότι η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας με το χέρι είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Είναι στην επιλογή μας τι να χρησιμοποιήσουμε. Εκεί όμως που υπερτερεί η ηλεκτρική είναι σε άτομα με κινητικά προβλήματα μιας και τις κινήσεις τις κάνει το μηχάνημα και όχι το χέρι μας. Επίσης υπερτερεί και στα παιδιά με την έννοια ότι μπορεί να τονώσει το ενδιαφέρον του παιδιού για το βούρτσισμα μιας και είναι εντυπωσιακή με τα έντονα χρώματα της , μοιάζει με παιχνίδι κλπ.

Kids Electric Toothbrush

 

Επίσης ένα συχνό λάθος που γίνεται  , είναι η αποφυγή πλυσίματος περιοχών του στόματος που ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος : «Γιατρέ αποφεύγω να βουρτσίσω τώρα και 1 μήνα την περιοχή αυτή , επειδή ματώνει όταν το κάνω» , είναι κάτι που ακούμε από τους ασθενείς μας.
Ειδικά σε πολύ αρχόμενες , εντοπισμένες και αθώες μικροαιμοραγίες , πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή να επιμένουμε περισσότερο σε αυτές τις περιοχές μιας και η βλάβη αφού είναι στην αρχή της , είναι αντιστρεπτή , και μερικές μέρες μετά από το σχολαστικό βούρτσισμα της περιοχής , θα παρατηρήσουμε ότι το αίμα θα σταματήσει.

Εάν δεν συμβεί αυτό και το μάτωμα επιμένει , τότε θα πρέπει να το δούμε από κοντά και να το θεραπεύουμε κατάλληλα. Αυτή είναι η κλασσική ένδειξη της ουλίτιδας. 

 

Ας δούμε λοιπόν τις βασικές οδηγίες βουρτσίσματος που προτείνουμε σε όλους τους ενήλικες :

1. Όλες οι οδοντόκρεμες είναι πάνω κάτω το ίδιο αποτελεσματικές. Χρησιμοποιήστε όποια σας αρέσει περισσότερο. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα σας συστήσουμε κάποια ειδική οδοντόκρεμα. Επίσης η αποτελεσματικότητα της οδοντόκρεμας δεν έχει σχέση με τον συντελεστή αδρότητας της. Γενικά αποφεύγουμε τις οδοντόκρεμες με υψηλό δείκτη αποτριβής.
2. Για οδοντόβουρτσα προτείνεται η χρήση μαλακής η μέτριας. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες πρέπει να αποφεύγονται.
3. Όπως αναφέραμε πιο πάνω , είναι απαραίτητο να βουρτσίζονται μαζί με τα δόντια και τα ούλα. Γι' αυτό πρέπει η κεφαλή της οδοντόβουρτσας να τοποθετείται χαμηλά : στην ένωση των δοντιών με τα ούλα , και όχι μόνο στα δόντια. Με αυτό τον τρόπο οι μισοί θύσανοι των τριχών βουρτσίζουν τα δόντια και οι άλλοι μισοί τα ούλα.
4. Η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να πιέζει κάθετα την επιφάνεια των δοντιών αλλά με μια μικρή κλίση προς την ρίζα τους. Δεν ασκούμε υπέρμετρη πίεση. Εννοείται ότι βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας , όχι μόνο την προστομιακή , αλλά και την εσωτερική και την μασητική.
5. Οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές και μικρές χωρίς να τρίβουμε πολύ δυνατά την επιφάνεια αλλά σαν να κάνουμε μασάζ στα ούλα και τα δόντια. Ειδικά οι οριζόντιες κινήσεις αριστερά-δεξιά και μπροστά-πίσω (δίκην πριονισμού) πρέπει να αποφεύγονται μιας και μπορούν να αποτρίψουν την επιφάνεια της αδαμαντίνης με την πάροδο των χρόνων.
6. Καμιά φορά μπορεί και η γλώσσα να έχει κατακρατήσει τροφές ή άλλες ουσίες σε βαθμό του να έχει χρωματιστεί ή να μυρίζει άσχημα. Δεν υπάρχει αντένδειξη , μια στο τόσο , να βουρτσίζουμε απαλά της επιφάνεια της με την οδοντόβουρτσα με ελάχιστη η καθόλου οδοντόκρεμα πάνω της.
7. Το βούρτσισμα ιδανικά πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα. Κατ' ελάχιστον πρέπει να βουρτσίζουμε το βράδυ πριν τον ύπνο και το πρωί μετά το πρωινό. Προαιρετικά μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε στοματικό αντισηπτικό διάλυμα , χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση του.

Στις απεικονίσεις βλέπουμε την ιδανική κλίση της οδοντόβουρτσας και τις επιφάνειες των δοντιών που πρέπει να βουρτσίζουμε :

1 , 2 = Οι χειλικές (ή προστομιακές) επιφάνειες
3 , 4 = Οι γλωσσικές (ή υπερώιες) επιφάνειες
5 = Οι μασητικές (ή κοπτικές) επιφάνειες

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης