Αυχενική Ευαισθησία

αυχενικη αποτριβη

 

Πολλές φορές οι ασθενείς μας , παραπονούνται , για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο , τον αέρα , την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημάδια τερηδόνας.

 

 

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

Η αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη , που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή , έχει διαβρωθεί ή εντελώς αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη (ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα) οδοντίνη.

Επίσης άλλη συχνή αιτία είναι όταν λόγω της υφίζησης των ούλων έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η ρίζα του δοντιού. Η ρίζα του δοντιού δεν περιβάλλεται από αδαμαντίνη αλλά από οστεΐνη (ουσία επίσης ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα).

οστε

 

Συνήθως η ευαισθησία αυτή , δεν εντοπίζεται σε μόνο ένα δόντι αλλά σε περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό πολλές φορές ένα 'σκαλοπάτι' της επιφάνειας του δοντιού , που κατά την εξέταση το εργαλείο του γιατρού σκαλώνει εκεί. Σαν να έχει πριονιστεί το δόντι.

 

Οι αιτίες που εμφανίζεται αυτή η ευαισθησία είναι ποικίλες. Ορισμένες είναι :

- Η μηχανική αποτριβή της επιφάνειας του δοντιού μέσω δυνατών και ακατάλληλων κινήσεων βουρτσίσματος
- Η χρήση πολύ σκληρής οδοντόβουρτσας ή οδοντόκρεμας με υψηλό δείκτη αποτριβής. Χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή είναι το γεγονός ότι οι δεξιόχειρες τείνουν να έχουν περισσότερες αυχενικές αποτριβές στα δόντια του αριστερού ημιμορίου του προσώπου , ενώ οι αριστερόχειρες δεξιά (γιατί εκεί βολεύει περισσότερο και βουρτσίζουν πιο δυνατά , σε σχέση με την άλλη πλευρά).  
- Η διάβρωση της αδαμαντίνης μέσω των τροφών , πχ υπερκατανάλωση λεμονιών , αναψυκτικών και γενικά όξινων τροφών , η και χυμών.
- Οι πολύ δυνατές συγκλησιακές δυνάμεις
- Ο νυκτερινός βρυγμός , το σφίξιμο των δοντιών
- Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Η υφίζηση των ούλων λόγω περιοδοντίτιδας κλπ

 

Η ένταση της ενόχλησης ποικίλει από πολύ ελαφριά που περνάει με την άρση του ερεθίσματος , έως αρκετά δυνατή που μπορεί να κρατάει αρκετή ώρα.

abfraction3

 

 

Θεραπεία της αυχενικής ευαισθησίας

Η θεραπεία εξαρτάται από την ένταση των ενοχλήσεων. Από μια απλή επάλειψη με ειδικές (υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο) απευαισθητοποιητικές ουσίες , ενώ αν η αποτριβή είναι βαθύτερη μέχρι την έμφραξη του δοντιού. Σε περιπτώσεις που όλα τα ανωτέρω δεν μπορούν να εξαλείψουν τα συμπτώματα τότε τη οριστική λύση θα δώσει η ενδοδοντική θεραπεία του υπεύθυνου δοντιού.

 

  

 

 

Πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο που παίζει η πρόληψη. Ίσως το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα μαλακή ή το πολύ μέτρια. Να κάνουμε ήπιες , απαλές και κυκλικές κινήσεις κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών , και όχι πάνω κάτω ή μέσα έξω δίκην πριονισμού. Τέλος να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση όξινων τροφών , χυμών , φρούτων , αναψυκτικών τύπου κόλα κλπ. Τέλος αν η αποτριβή οφείλεται σε έντονες συγκλεισιακές δυνάμεις τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας βρουξισμού (περισσότερα εδώ)

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης