Γιατί πρέπει να αντικαθιστούμε τα δόντια που λείπουν

Πλήρης φραγμόςΙδανικά , τα δόντια σε έναν πλήρη οδοντικό φραγμό , βρίσκονται στις θέσεις τους λόγω μιας δυναμικής ισορροπίας μεταξύ τους.

Replace missing teeth 1

Σε σχέση με το κάθετο επίπεδο : τα δόντια έχουν διαρκώς την τάση να ανατέλλουν. Αυτό που τα σταματά στη θέση τους ως προς το ύψος , είναι οι , κατά τη διάρκεια της μασήσεως , επαφές με τα δόντια ανταγωνιστές του απέναντι φραγμού.  

Σε σχέση με οριζόντιο επίπεδο : η φορά των δυνάμεων που ασκούνται πάνω στα δόντια κατά τη διάρκεια των λειτουργικών κινήσεων των γνάθων δεν είναι κάθετη στη μασητική επιφάνεια τους. Έχει μια μικρή εγγύς κλίση , με αποτέλεσμα  η συνισταμένη αυτών των δυνάμεων να είναι προς τα μπροστά

 

Τα δόντια όμως  λόγω ακριβώς της αλληλοϋποστήριξης τους , δεν μετακινούνται αλλά παραμένουν στη θέση τους.  Αν διαταραχτεί αυτή η δυναμική ισορροπία με την έλλειψη ενός δοντιού (πχ λόγω μιας εξαγωγής), τότε  αργά η γρήγορα θα ακολουθήσει μια αλληλουχία γεγονότων που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στα δόντια και τους περιοδοντικούς ιστούς και των δύο γνάθων.

 

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει αν το κενό στον οδοντικό φραγμό , που δημιουργείται μετά απο την έλλειψη ενός η περισσοτέρων δοντιών , δεν αναπληρωθεί σύντομα :

 

 

Replace missing teeth 2

Τα διπλανά δόντια στο κενό θα χάσουν τη στήριξη στις πλάγιες δυνάμεις , θα μετακινηθούν οριζόντια , θα αποκτήσουν κλίση και θα αρχίσουν να γέρνουν.

Τα απέναντι δόντια αφού πλέον θα έχουν χάσει τον ανταγωνιστή τους θα υπερεκφυθούν , θα αποκαλυφθεί η ρίζα τους , η οποία είναι ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα , και γενικά θα έχουμε μεταβολή του οδοντικού επιπέδου.

 

 

 

 

Replace missing teeth 3

 

Λόγω της αλλαγής της θέσης των δοντιών θα δημιουργηθούν συνθήκες  κατακράτησης των τροφών και περιοχές που ο καθαρισμός τους θα είναι δυσχερής. Η περιοχή δεν θα καθαρίζεται σωστά και τα υπολλείματα των τροφών θα παραμένουν στην περιοχή. 

  

  

 

 

 

Replace missing teeth 4

Τα ανωτέρω με τη σειρά τους θα προκαλέσουν τερηδόνα , ουλίτιδα , οδοντικά και ουλικά αποστήματα , υφίζηση των ούλων και του οστού της φατνιακής ακρολοφίας και τέλικά περιοδοντική νόσο. Η περιοδοντική νόσος έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω απώλεια δοντιών. 

Τέλος επειδή η μάσηση στην πλευρά που υπάρχει έλλειψη είναι λιγότερο αποτελεσματική από την άλλη πλήρη πλευρά , αποκτούμε ασυναίσθητα την τάση να μασάμε ετερόπλευρα (προς την πλήρη πλευρά). Αυτό μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του σε πόνο στην άρθρωση (σύνδρομο κροταφογναθικής).

 

 

 

 

Λόγω όλων των ανωτέρω λόγων , κρίνεται αναγκαία , η γρήγορη αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν. Μην ξεχνάτε ότι η καθυστέρηση , επιβαρύνει την πρόγνωση , μιας και τα φαινόμενα αυτά είναι δυναμικά και συνεχή.

teethshifted3teethshifted2

 

 

 

 

 

 

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης