Τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικά;

milk teethΠαιδικά ή νεογιλά δόντια ονομάζουμε τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν στο στόμα των παιδιών. Τα δόντια αυτά κάνουν την εμφάνιση τους στην ηλικία των 6 μηνών περίπου και θα παραμείνουν στο στόμα μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών όπου και σταδιακά μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών, θα αρχίσουν να 'πέφτουν' και να δίνουν τη θέση τους στα διάδοχα μόνιμα δόντια των ενηλίκων.
Στην καθημερινή μας ενασχόληση με τους ασθενείς μας στο ιατρείο ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το ερώτημα των γονιών σχετικά με αυτά τα δόντια : 'γιατρέ το δόντι αυτό αφού θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς γιατί να το φτιάξουμε , και να μην το αφαιρέσουμε';

 

Η αλήθεια είναι ότι τα νεογιλά δόντια είναι πολύ σημαντικά , για διάφορους λόγους , και το ιδανικό είναι να διατηρούνται στο στόμα μέχρι να έρθει η ώρα που έχει προβλέψει η φύση για να αντικατασταθούν.

 

Οι λόγοι που πρέπει να αποκαθιστούμε τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια είναι πολλοί όπως =

- Ένα τερηδονισμένο νεογιλό δόντι μπορεί κάλλιστα να πονέσει και να εμποδίζει το παιδί να τραφεί σωστά.
- Εάν αφήνουμε μια τερηδόνα στο παιδικό δόντι να μεγαλώσει , τότε μπορεί αυτή η βλάβη να εξελιχθεί σε απόστημα και τελικά να ταλαιπωρήσει το παιδί περισσότερο.
- Τα αποστήματα αυτά ειδικά εάν είναι επαναλαμβανόμενα (χρόνια) μπορούν να επηρεάσουν τα διάδοχα μόνιμα δόντια που εκείνη τη στιγμή σχηματίζονται μέσα στο κόκαλο στο σημείο της ρίζας των παιδικών , και να σχηματίσουν δυσχρωμίες ή κακή διάπλαση στην αδαμαντίνη τους.
- Τα χαλασμένα δόντια δίνουν άσχημη αισθητική , και κάνουν ένα παιδί να νιώθει άσχημα στο σχολείο όπου και μπορεί να αντιμετωπίσει την χλεύη η την κοροϊδία των άλλων παιδιών.
- Ειδικά τα τελευταία προς τα πίσω νεογιλά δόντια , είναι σημαντικό να διατηρούνται στο στόμα για έναν επιπλέον λόγο : επειδή συγκρατούν τα πρώτα μόνιμα δόντια (που έχουν ήδη ανατείλει) στη θέση τους. Τυχόν απώλεια των τελευταίων νεογιλών στο βάθος του στόματος θα προκαλέσει την μετακίνηση των μόνιμων δοντιών προς τα μπροστά και αυτό θα προκαλέσει με τη σειρά του ορθοδοντικό πρόβλημα στο παιδί.
- Τέλος πολύ σημαντικό είναι να διορθώνουμε τις βλάβες στα παιδικά δόντια πριν δώσουν συμπτώματα , όταν έχουν μικρές τερηδόνες γιατί η εμπειρία αυτή θα είναι για το παιδί πολύ πιο εύκολη με αποτέλεσμα να έχει μια θετική εντύπωση για τον οδοντίατρο για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους , συμβουλεύουμε τους γονείς των μικρών παιδιών να φροντίζουν έγκαιρα για τη στοματική υγιεινή των παιδιών τους.

 

Είναι πολύ σημαντικό , να κοιτούν και να παρατηρούν στο σπίτι το στόμα των μικρών παιδιών τους , τουλάχιστον μια φορά το μήνα , για τυχόν νέες βλάβες , μαύρα σημαδάκια στα δόντια κλπ.

 

Σε αυτές τις ηλικίες έχουμε συχνά μια μορφή τερηδόνας που ονομάζεται 'ραγδαία εξελισσόμενη' και οφείλεται σε συνδυασμό πλημμελούς υγιεινής , και κακής διατροφής. Όσο πιο νωρίς λοιπόν επέμβουμε τόσο πιο εύκολη θα είναι η αποκατάσταση της βλάβης και η πρόγνωση του αποτελέσματος.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης

kidsdentist