Αποστείρωση: Κανένας Συμβιβασμός

aposteirosi

 

 

Στην ιατρική γενικά αλλά και στην οδοντιατρική ειδικότερα υπάρχουν ευαίσθητα θέματα που δεν σηκώνουν κανένα συμβιβασμό ή αμέλεια. Ίσως το σημαντικότερο από αυτά , να είναι το θέμα της αποστείρωσης των εργαλείων , των επιφανειών , αλλά και του ιατρείου γενικότερα.

Στο ιατρείο μου εφαρμόζουμε το πιο αυστηρό πρωτόκολλο καθαριότητας

 

 

Όσον αφορά τα εργαλεία:

Α. Όλα τα εργαλεία μετά τη χρήση τους εμβαπτίζονται σε ειδικό διάλυμα για να απομακρυνθούν όλα τα οργανικά κατάλοιπα από επάνω τους για μια ώρα τουλάχιστον.

Β. Στο επόμενο βήμα , σκουπίζονται και μεταφέρονται σε θερμαινόμενο ψηφιακό λουτρό υπερήχων

loutro1Εκεί σε θερμοκρασία 50-60 βαθμών κελσίου και για πέντε λεπτά υποβάλλονται σε ισχυρά κύματα δονήσεις (στην συχνότητα των υπερήχων). Αυτό βοηθά επιπλέον για απομάκρυνση και των τελευταίων οργανικών υπολειμμάτων αλλά και στερεών υλικών από την επιφάνεια των εργαλείων. Έχει βρεθεί ότι τα μικρόβια όταν ενθυλακώνονται μέσα σε κομμάτια ιστών αλλά και αίματος είναι πιο ανθεκτικά στην διαδικασία της αποστείρωσης. Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να έχουν απομακρυνθεί από την επιφάνεια των εργαλείων , πριν την διαδικασία του τελικού σταδίου της.

Γ. Στην συνέχεια , τα εργαλεία ξεπλένονται και σκουπίζονται

για να φτάσουμε στο τελικό και καθοριστικό στάδιο της αποστείρωσης τους.

Στο ιατρείο μας γι' αυτό το σκοπό , διαθέτουμε :

klibanos1

1. Αυτόματο ψηφιακό αυτόκαυστο που αποστειρώνει τα εργαλεία με τη βοήθεια του ατμού υπό αυξημένη πίεση. Στο αυτόκαυστο αποστειρώνονται και τα μεταλλικά αλλά και τα πιο ευαίσθητα μη μεταλλικά εργαλεία.

2. Μεγάλο νοσοκομειακό κλίβανο , που αποστειρώνει μέσω της ξηράς θερμότητας , τα μεταλλικά και πιο ανθεκτικά εργαλεία.

 

 

 

Δ. Τέλος τα καθαρά εργαλεία μεταφέρονται σε ειδικό ερμάριο συντήρησης της αποστείρωσης τους με υπεριώδη ακτινοβολία , μέχρι τη χρήση τους.

 

Όσον αφορά τις επιφάνειες του ιατρείου : 

- Μετά από κάθε ραντεβού , είτε αυτό περιλαμβάνει μια δύσκολη χρονοβόρα διαδικασία , είτε μια απλή εξέταση , απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες της οδοντιατρικής έδρας.

- Είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι την ίδια διαδικασία κάνουμε ακόμα και για μέλη της ίδιας οικογένειας. Π.χ. για να εξετάσουμε τα παιδιά μιας οικογένειας θα κάνουμε όλα τα ανωτέρω και φυσικά θα αλλάξουμε γάντια από παιδί σε παιδί , ή από σύζυγο σε σύζυγο.

- Χρησιμοποιούμε ειδικά απολυμαντικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον , είτε με ψεκασμό είτε με ειδικά μαντιλάκια ανάλογα το σημείο , και περνάμε όλες τις επιφάνειες = τις χειρολαβές , το πτυελοδοχείο , τις λαβές την πλάτη και το ταμπλό της οδοντιατρικής έδρας , τη λαβή του οδοντιατρικού προβολέα και γενικά κάθε σημείο και χαραμάδα όσο κρυμμένη κι αν είναι , για να είμαστε σίγουροι ότι όλα έχουν περαστεί και απολυμανθεί απέναντι στα μικρόβια αλλά και στους ιούς (όπως HIV , ηπατίτιδας κλπ).

- Όλα τα ανωτέρω μας εξασφαλίζουν άσηπτες συνθήκες , μέσα στον ευαίσθητο στα μικρόβια χώρο , ενός οδοντιατρείου.

 

Τέλος , δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα οφέλη του καθαρού ιατρείου τα εισπράττουν και οι δύο πλευρές. Και ο γιατρός με τη βοηθό του αλλά και οι ασθενείς. Θέλουμε να νιώθετε κι εσείς , αλλά και εμείς , ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εργασιών μας.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία ,

μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ευχαριστώ

Ε. Λ. Καστρίτης