Η φιλοσοφία λειτουργίας μας

Όλα άρχισαν με την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Αυτό ήταν μόνο η αρχή :

 Η καθημερινή εξάσκηση της επιστήμης της Οδοντιατρικής με έχει οδηγήσει στο να λειτουργώ το ιατρείο μου με διαρκή στόχο την εξέλιξη μου και τελικά την επίτευξη στους ασθενείς μου όχι μόνο οδοντικής αλλά ολοκληρωμένης στοματικής υγείας.

 

Αυτό το πετυχαίνουμε με :

- Τη διαρκή προσωπική μας βελτίωση μέσω της συνεχούς δια βίου μαθήσεως , της παρακολούθησης συνεδρίων , της συνδρομής σε εξειδικευμένα οδοντιατρικά περιοδικά , την καθημερινή επαφή με ασθενείς για θεραπεία στο ιατρείο κλπ

- Τη συνεχή επένδυση σε νέες καινοτομίες , νέες συσκευές , νέα υλικά , νέες μεθόδους αλλά και νέα πρωτόκολλα θεραπειών πάντα με γνώμονα την Evidence Based Dentistry , δηλαδή την Οδοντιατρική Βασισμένη στην Τεκμηρίωση.

- Το ιατρείο σα χώρο , που δίνει απόλυτη έμφαση στην καθαριότητα , στη λειτουργικότητα, την πρακτικότητα , τις multimedia δυνατότητες , τη φιλικότητα στο χώρο του εξεταστηρίου , και τη χαλάρωση στην αίθουσα υποδοχής και αναμονής.

- Τη δημιουργία ολοκληρωμένης ομάδας εργασίας με τη βοηθό μου, που σαν το δεξί μου χέρι φροντίζει για την άριστη και απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρείου , την επικοινωνία με τους ασθενείς , την οργάνωση των ραντεβού κλπ , και τον οδοντοτεχνίτη μου που είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που έφερε το σύστημα Cad Cam και Laser Scanning καταργώντας τις παραδοσιακές μεθόδους χύτευσης κραμμάτων και σκελετών των εργασιών του.

- Τη συνεργασία όπου και όταν απαιτείται με εξειδικευμένους γιατρούς άλλων οδοντιατρικών ειδικοτήτων όπως της Ενδοδοντίας , Περιοδοντολογίας , Ορθοδοντικής και Γναθοχειρουργικής , και ιατρικών ειδικοτήτων όπως Καρδιολογίας , Γυναικολογίας , Παθολογίας κλπ για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας σύνθετων στοματολογικών περιπτώσεων.

 

Όλα τα ανωτέρω όμως δεν με έχουν απομακρύνει από τη βασική αρχή της ιατρικής , όπως έχει εκφραστεί από την ρήση του Ιπποκράτη και ισχύει ακόμα και σήμερα στο ακέραιο , στην οποία και στηρίζεται η 1η αρχή της φιλοσοφίας του ιατρείου μου :

 

1. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

 

Κυριολεκτικά κάθε ένας από εμάς είναι ο οδοντίατρος του εαυτού του στο σπίτι. Η στατιστική δυστυχώς μας πληροφορεί ότι η βασικότερη αιτία επίσκεψης στο οδοντιατρείο και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 80% , είναι ο πόνος. Όλες οι άλλες αιτίες (πχ προληπτικός έλεγχος, καθαρισμός κ.α.) διεκδικούν το υπόλοιπο 20%. Στόχος μας είναι τα ποσοστά αυτά να αναστραφούν. Δίνουμε μέγιστη σημασία στην εκπαίδευση των ασθενών μας στην πρόληψη στο σπίτι (διατροφή , βούρτσισμα κλπ) , και είμαστε σε επαφή μαζί τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και πριν , και μετά , με ένα οργανωμένο πρόγραμμα επανελέγχων. Αυτό μας βοηθά να εντοπίζουμε το πρόβλημα έγκαιρα , πριν εκδηλωθεί στην ολότητα του , με αποτέλεσμα , να είναι ευνοϊκότερη η πρόγνωση , και ευκολότερη η θεραπεία του.

Παρόλα αυτά όταν υπάρξει ανάγκη παροχής οδοντιατρικής θεραπείας αυτή στηρίζεται στην όσο το δυνατόν ελάχιστη αποκοπή οδοντικής ουσίας και τη χρήση των νεώτερων θεραπευτικών μεθόδων και υλικών.
Η εφαρμογή των ανωτέρω , εξυπηρετεί τη 2η αρχή της φιλοσοφίας του ιατρείου μου :

 

2. Διατήρηση των φυσικών δοντιών όσο περισσότερο γίνεται στο στόμα.

 

Όπως αφήνεται να εννοηθεί , η εξαγωγή των δοντιών στο ιατρείο μου αποτελεί την τελευταία θεραπευτική επιλογή. Η εξαγωγή προτείνεται , μόνο όταν είναι αναγκαία και όταν κάθε άλλη οδοντιατρική επιλογή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Για κάθε περιστατικό η πρώτη μας ενέργεια είναι η διάγνωση του εκάστοτε στοματολογικού προβλήματος , ενώ ύψιστη σημασία για μας είναι η κατανόηση των επιθυμιών του ασθενή σχετικά με την αποκατάσταση του στόματος του.

Ακολουθεί η αναλυτική ενημέρωση του , σχετικά με το (ή τα) προτεινόμενο (-α) σχέδιο θεραπείας που θα εφαρμοστεί.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τον ασθενή πάντα σεβόμενοι τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Αυτή είναι και η 3η αρχή της φιλοσοφίας του ιατρείου μου :

 

3. Ακούμε τον ασθενή , κατανοούμε τις επιθυμίες και ανάγκες του και μαζί αποφασίζουμε το σχέδιο θεραπείας που θα ακολουθήσουμε.

 

Το ιατρείο μας είναι έτοιμο να σας δεχτεί , να συνάψει μαζί σας μια σχέση αμφίδρομη και να σας χαρίσει πέραν από την υγεία και ένα όμορφο χαμόγελο. Κάτι απαραίτητο για όλους τους τομείς της ζωής μας. Γιατί μην ξεχνάτε όμορφο λαμπερό χαμόγελο σημαίνει όμορφο λαμπερό πρόσωπο !!!

smile